DEMOKRATİK HAYATIMIZDA İLK ÇOK PARTİLİ SEÇİM


1946-secimleri

II. Dünya Savaşı sonrasında antikomünist politikalar doğrultusunda tek partili yada baskıcı rejimlerin demokratikleştrilmesi sürecinden Türkiye’de etkilendi.

Milli Şef döneminde kurulan ilk muhalefet partisi MKP (18 Temmuz 1945)(Milli Kalkınma Paritisi) oldu. Genel Başkan’lığını Nuri DEMİRAĞ’ın yaptığı parti başarısız bir girişim oldu.

Bundan sonraki gelişme DP oldu. MKP gibi DP de liberaller tarafından kurulmuştu. Genel olarak ekonomik ve siyasak liberalizmi destekleyen parti devletçilik ilkesini de eleştirirdi.

II. Dünya Savaşı koşulları ve Milli Şef döneminin baskıcı politikaları sebebiyle hızla destek kazandı DP. Bu gelişmeler üzerine CHP’nin korkusu artıyordu ve normalde 1947′de yapılacak olan seçim bir yıl erkene alınarak 21 Temmuz 1946′da yapıldı. Seçim sistemi her ne kadar DP’nin muhalefetine rağmen, açık oy gizli sayım şeklinde yapıldı. Seçimlerden sonra oy pusulalarının da yakılması seçimler sırasındaki usülsüzlük tartışmalarını körüklemektedir.

Seçim sonuçları zamanın İçişleri Bakanı Hilme Uran’ a göre 8.551.549 seçmenden 6.373.543′ si oy kullanmış ve CHP : 394, DP : 65 ve 7 adette bağımsız milletvekili meclise girmiştir.

Aralık 11, 2008. Etiketler: , , , , , , , , , , , . Anlamlı Resimler.

Yorum Yapın

Be the first to comment!

Yorum bırakın

Trackback URI